Presentació

No sabem si són gaires els grans xefs de cuina que van aprendre a cuinar amb un llibre de receptes bàsiques. Malgrat que, de ben segur, van perfeccionar després la seva tècnica i els seus coneixements i van crear plats amb encertades variacions personals, no és gens forassenyat pensar que els orígens de la seva excel•lència es troben en un senzill manual. En qualsevol cas, molts i moltes amants de les arts culinàries, menys genials, confiem en l’orientació d’un llibre de cuina abans de posar-nos davant dels fogons. I somiem trobar aquesta guia clara i pautada, que sense gaires complicacions ens ajudi a preparar nous plats vistosos que els nostres invitats fruiran assaborint i nosaltres presentant.

Aquest és un llibre de receptes per iniciar-se. El seu objectiu és ajudar els educadors que vulguin desenvolupar programes d’educació ambiental en diferents contextos socials (escoles, grups de temps lliure, entitats cíviques, organitzacions comunitàries, etc.) i se sentin mancats de recursos.

És, intencionadament, una guia senzilla i molt pràctica que tracta de subministrar les instruccions necessàries per organitzar activitats destinades específicament a contribuir a la formació ambiental.

Fonamentalment hem treballat per animar els educadors a perdre la por. Sabem que actualment un dels principals problemes en educació ambiental és la manca d’instruments adequats i fàcilment utilitzables pels formadors, la majoria dels quals es reconeixen poc preparats i confosos davant de la complexa i aparentment inabordable problemàtica ambiental.

I volem animar-los a fer-hi queixalada subministrant-los ajudes reals, des de la informació bàsica fins a l’orientació didàctica, amb un èmfasi especial en la descripció detallada dels procediments i en els aspectes de motivació i conducció dels grups.

Com en un llibre de receptes de cuina, aquesta guia és summament flexible i fàcil d’adaptar a diferents contextos. Els plats poden ser triats a gust del cuiner i incorporats als seus menús habituals tot donant-los, si cal, el toc de sabor local. No és necessari canviar radicalment de costums alimentaris, ni cuinar tots els plats en l’ordre establert, tot i que les seccions en què són presentats en la carta poden servir, a qui ho desitgi, per estructurar una sèrie completa de menús.

És cert que els llibres de receptes també tenen els seus detractors. La ben documentada exigència dels crítics d’alta cuina ens adverteix sobre els riscs d’usar receptes automàticament, sense tenir en compte les característiques i la gana dels comensals, o sense adequar-les a l’ocasió. Confiem en l’experiència i el saber fer dels qui es veuen en la necessitat de cuinar cada dia i fem vots perquè la seva habilitat i talent sàpiguen treure el millor partit de les formulacions bàsiques, superant-les amb el seu toc i estil personal.

Teresa Franquesa, Isabel Alves, Ana Ma. Prieto i Manel Cervera