Project Description
Objectius
L’activitat pretén ajudar a:
• conèixer els diferents tipus d’embalatges i les implicacions ambientals relacionades amb el seu ús
• reflexionar sobre la quantitat d’embalatges innecessaris que utilitzem quotidianament
• establir criteris d’estalvi i selecció d’embalatges.
Activitat
Els embalatges ens compliquen la vida! Farem una cursa d’obstacles dificultada per la quantitat d’embalatges que ens cal dur a sobre.
Informació
Guardar i transportar aliments o altres objectes conservant-los sense que es facin malbé és un repte que les diferents societats han afrontat en totes les èpoques. Ja fa milers d’anys que es va inventar l’envàs: un receptacle fet d’una matèria capaç de contenir, protegir i conservar líquids o sòlids de diverses característiques.
Els materials i tècniques utilitzats per a la seva producció són variats, des de les fulles fibroses d’algunes plantes, acuradament entreteixides, passant pel fang de les àmfores, el vidre dels pots i ampolles o la fusta de les bótes i els barrils, fins als actualment abundantíssims cartrons, plàstics, vidres, metalls i combinacions de diferents materials.
Però si els antics envasos es caracteritzaven per la seva reutilització i pel fet que quan finalment s’abandonaven per vells i inservibles es degradaven ràpidament en l’entorn, els actuals normalment tenen un sol ús, malgrat ser cada vegada més resistents i duradors, de manera que no són fàcils de descompondre i ser reintegrats al cicle de la matèria. A més, en comptes d’un envàs per producte, n’hi ha que en porten dos o més, un que el protegeix i altres que l’anuncien i serveixen de reclam. Tot plegat fa que cada cop sigui més elevat el consum de primeres matèries i d’energia per produir uns envasos que només serveixen una vegada, i de retop ens trobem amb una allau de residus de llarga durada que cada cop ocupa més espai: actualment a Catalunya es generen 1.050.000 tones d’envasos l’any, és a dir, 150 kg/hab/any.
Les mesures per resoldre aquest problema consisteixen en intents de «fer desaparèixer» els residus, cremant-los a les incineradores, o bé en la utilització de materials fàcilment degradables. Tant en l’un cas com en l’altre els resultats són limitats: en el primer perquè produeix contaminació atmosfèrica i residus a la vegada, i en el segon perquè les condicions de degradació (com l’exposició a la llum) no sempre es compleixen rigorosament. Els problemes de tractament de residus porten els tècnics que se’n fan càrrec a afirmar que «el millor residu és el que no es produeix». Aquesta frase ens obre un altre vessant de solucions: la reducció del nombre d’envasos i la seva reutilització. O, com a mal menor, el reciclatge. Mesures pràctiques que pertoquen als usuaris dels productes, és a dir, a tothom.